Jebron : Komende activiteiten

2018 verdiepingsdag

 

UITNODIGING

Aan alle geïnteresseerden in een boeiende dag rond

“Islam, geweld en moderniteit”.

 

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we met Jebron een ‘verdiepingsdag’, waarop we ook graag mensen uitnodigen en verwelkomen die niet geregeld met de Jebrongemeenschap verbonden zijn. Dit is zeker nu het geval.

 

Op zondag 25 november 2018 van 10 tot 15.30 uur zal JONAS SLAATS bij ons te gast zijn.

Hij schreef in de loop van de voorbije jaren twee zeer boeiende boeken:

- Soefi’s, punkers en poëten. Een christen op reis door de Islam.

- Fast Food Fatwa’s. Over Islam, Moderniteit en geweld.

 

Om Jonas Slaats kort voor te stellen.

Als schrijver en sociaal activist beweegt Jonas Slaats (Gent, 1980) zich steeds op de snijlijn van mystiek en maatschappijkritiek. Spiritueel wortelt hij zich in de christelijke traditie, maar hij verdiepte zich ook in verschillende Oosterse religies. Na zijn filosofische, antropologische en theologische studies werd hij actief in verschillende vormen van Belgisch en internationaal vredeswerk – vaak met een focus op het multiculturele samenleven. 

Jonas Slaats zal ons meenemen op een verrassende weg, die ons de ogen kan openen voor merkwaardige parallellen tussen hedendaagse fenomenen die op het eerste gezicht volkomen tegengesteld zijn. Hoe het (gewelddadig) Jihadisme structureel grote gelijkenissen vertoont met de moderniteit: beiden zijn vaak ziek in hetzelfde bedje, waardoor ze uit het oog verliezen hoe het bestaan ‘’gelaagd’ is en niet ééndimensionaal.

Deze openheid op en voor de gelaagdheid van het menselijk bestaan is een voorwaarde tot vredevol samenleven zowel in het klein als in het groot.

 

Wij kunnen hem bij wijze van aanzet volgende vragen voorleggen:

Welke tekenen zijn er die ons hoop geven voor het vredevol samenleven in een multiculturele en een multi-confessionele samenleving? Tekenen die ons in beweging kunnen brengen?

Hoe bereiken we de balans tussen strijd en inkeer, stilstaan en bewegen? Niet alleen als individu maar ook als groep en samenleving? Hoe werken we aan bondgenootschappen?

 

We nodigen jullie dan ook graag uit om erbij te zijn op zondag 25 november.

We brengen onze boterhammen mee.

Wij zorgen voor soep, koffie en thee en een versnapering.

We hopen de kosten voor deze dag te kunnen dekken met een vrije bijdrage van de deelnemers.

Het is aangewezen om op voorhand een seintje te geven wanneer je eraan denkt om erbij te zijn. Liefst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar het persoonlijk GSM-nummer van Paul De Witte : 0496/051606

 

 

 

 

 

Bijbels Leerhuis 2018-2019

VERZET GEBODEN
De wereldorde lezen met het bijbelboek Daniël.

Welke actuele vragen en thema's komen in deze cursus aan bod?
We leven in boeiende en uitdagende wereld.
Mensen (uit de middenklasse) die proberen naar de wereld te kijken met de ogen van de armen (vernederden, vluchtelingen, vreemdelingen, enz...) hebben het vaak heel moeilijk, ook wanneer de geconfronteerd worden met de uitlatingen van vrienden en familie. Toch voelen ze aan dat er verzet moet worden geboden tegen de vele vanzelfsprekendheden van onze cultuur en samenleving. Maar hoe?

Hoe worden deze vragen benaderd?
Om met deze vragen op weg te gaan lezen we samen het sterk door de apocalyptiek getekend bijbelboek Daniël, dat binnen het jodendom is ontstaan in barre tijden.
Met de deelnemers gaan we op weg om zowel de tekst van Daniël als onze eigen hedendaagse verhalen over inzet en verzet, over innerlijke en externe weerstanden bij onszelf en bij onze omgeving op het spoor te komen en te analyseren om zo verder te kunnen met onze persoonlijke en gemeenschappelijke levens.

Begeleiding:
Naam en voornaam: Paul De Witte
Achtergrond: Master in de praktische theologie
Tijdstip reeks: 10 dinsdagen, telkens van 19u30 tot 22.00 uur: 11 september, 9 oktober, 13 november, 11 december 2018; 8 januari, 12 februari, 12 maart, 2 april, 14 mei en 11 juni 2019

Locatie: Jebron, Begijnhof 1, 9300 Aalst
Organisatie: VZW MOTIEF in samenwerking met Jebron vzw
Inschrijven: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of rechtstreeks via Paul De Witte (0496/051606 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Deelnameprijs te betalen bij de eerste samenkomst van 11 september 2015: 50 Euro en 30 Euro voor leden van Jebron (de prijs is altijd bespreekbaar).

paasdriedaagse 2018

JEBRON   PAASDRIEDAAGSE   2018

Algemeen Thema:

STROMPELEND LUIDT HET VERHAAL VAN JEZUS MESSIAS

EEN NIEUWE LENTE IN.

(1) Donderdag 29 maart om 20 uur: Witte Donderdag:

Verhalen van solidariteit dragen de tijd

Mogelijke lezingen: Ex. 12,1-8.11-14; Psalm 116; 1 Kor. 11,23-26; Joh. 13,1-15

Deze viering wordt voorbereid door groep 1

 

(2) Vrijdag 30 maart om 20 uur: Goede Vrijdag :

Hoe de dood verhalen vernietigt of dat toch probeert.

Mogelijke lezingen: Jes. 52,13-53,12; Psalm 31; Hebreeën 4,14-16 en 5,7-9; Joh. 18,1-19,42

Deze viering wordt voorbereid door groep 3

 

(3) Zaterdag 31 maart om 18.30 uur: Viering van Pasen:

Verhalen overleven de dood en bezingen het leven.

Mogelijke lezingen: Gen. 1; Ex.14; Jes.55; Psalm 104; Rom. 6,3-11 en Mar. 16,1-8

Deze viering wordt voorbereid door groep 2

De vieringen zullen doorgaan in de bezinningsruimte van Emmaûs , Louis D' Haeseleerstraat 15, 9300 Aalst

 

Na de paasviering van zaterdag is er een receptie voorzien in het Jebronhuis.

 

Iedereen han harte welkom

2017 startdag

 

42ste werkjaar Jaarthema:

“Wetenschap levert kennis, verhalen brengen begrip.” 

17 september 2017

 

STARTVIERING

BLIJVEN VERTELLEN ZONDER TE TELLEN.

om 10u30 in Huis van Clara

 

Na de viering volgt de receptie in het Jebronhuis

 en zijn er belegde broodjes.

Inschrijven voor de broodjes, wijn en koffie:

volwassenen 10€ en kinderen 5€

 

 

Inschrijven kan door een mail naar jebron of je naam invullen op de lijst in de gang van het Jebronhuis.

 

 

Bijbels Leerhuis 2017-2018

BIJBELS LEERHUIS 2017-2018

There is a crack in everything. That's how the light gets in.
Verder lezen in Matteüs.

 

Welke actuele vragen en thema's komen in deze cursus aan bod?


De woorden uit de song Anthem van Leonard Cohen "In alles zit een barst. Zo komt het licht binnen." zijn de evangeliën in het algemeen en Matteüs in het bijzonder op het lijf geschreven. De verhalen over de verrijzenis van Jezus, waarmee de vier evangeliën eindigen, zijn nergens te betrappen op euforisch hoerageroep, dat voorbijgaat aan de barsten die onze persoonlijke levens en onze samenleving kenmerken. Het evangelie naar Matteüs staat dan ook haaks op onze hypochondrische samenleving (Willem schinkel) die alle barsten, bijvoorbeeld veroorzaakt door de aanwezigheid van al wat vreemd en onvolkomen is, wil wegwissen.

 

Hoe worden deze vragen benaderd?


Daarom willen voor het derde jaar op rij verder lezen in Matteüs en ons confronteren met het dramatische slot van het evangelie, waarin de kruisdood van Jezus wordt verteld als "een uiterst diepe barst waardoor toch het licht naar binnen kan komen."
Met de deelnemers gaan we op weg om zowel de tekst van Matteüs als onze eigen hedendaagse verhalen over barsten en licht te lezen en te analyseren om zo verder te kunnen met onze levens.

Begeleiding:
Naam en voornaam: Paul De Witte
Achtergrond: Master in de praktische theologie
Tijdstip reeks: 10 dinsdagen, telkens van 19u30 tot 22.00 uur: 12 september, 10 oktober, 14 november, 12 december 2017; 9 januari, 6 februari, 13 maart, 24 april, 8 mei en 12 juni 2018

 

Locatie: Jebron, Begijnhof 1, 9300 Aalst
Organisatie: VZW MOTIEF in samenwerking met Jebron vzw
Inschrijven: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of rechtstreeks via Paul De Witte (053/834495 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Deelnameprijs te betalen bij de eerste samenkomst van 8 september 2015: 50 Euro en 30 Euro voor leden van Jebron (de prijs is altijd bespreekbaar).

 

 

 

Bijbels Leerhuis 2016-2017

 

Titel: VERDER OP WEG MET MATTEÜS
Ondertitel: Uitgedaagd door struikelsteen-achtige woorden van hoop.

Welke actuele vragen en thema's komen in deze cursus aan bod?
Het is in brede kringen geweten dat het evangelie van Matteüs reageert op de van pijn en onmacht doortrokken evangelie van Marcus. Uit de tekst van Matteüs blijkt dat hij fundamenteel de 'depressieve' gevoelens van Marcus deelt, maar toch wil hij verdergaan en zoeken naar nieuwe perspectieven.
Mensen van deze tijd, die er niet voor kiezen om weg te vluchten in een of andere religieuze of andere drug, maar zich bewust willen confronteren met de hedendaagse vaak onthutsende en verbijsterende werkelijkheid, kunnen zich in de zoektocht van Mattheüs herkennen.

Hoe worden deze vragen benaderd?
We willen met de deelnemers zowel de tekst van Matteüs als onze eigen hedendaagse verhalen lezen en analyseren. Zo willen we de weg gaan die de grote theoloog Karl Barth ons heeft aangeleerd: in onze ene hand de bijbel en in onze andere hand de krant.
Op uitdrukkelijke vraag van de deelnemers lezen we nog een jaar verder in Matteüs.

Begeleiding:
Naam en voornaam: Paul De Witte
Achtergrond: Master in de praktische theologie
Tijdstip reeks: 10 dinsdagen, telkens van 19u30 tot 22.00 uur:
13 sept, 11 okt, 15 nov en 6 dec 2016
10 jan, 14 feb, 14 maart, 18 april, 16 mei en 13 juni 2017

Locatie: Jebron, Begijnhof 1, 9300 Aalst
Organisatie: VZW MOTIEF in samenwerking met Jebron vzw
Inschrijven: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of rechtstreeks via Paul De Witte (053/834495 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Deelnameprijs te betalen bij de eerste samenkomst van 13 september 2016: 50 Euro en 30 Euro voor leden van Jebron (de prijs is altijd bespreekbaar).

2017 PAASDRIEDAAGSE

 

slider 2017 pasen klein ws

 

 

De jebrongemeenschap nodigt jullie uit om deel te nemen aan onze

PAASDRIEDAAGSE.

                                 Dit jaar met als thema:

In alles zit een barst. Zo komt het licht binnen.

 

Wie kijkt niet hoopvol uit naar de dag van morgen?
Wie hoort in zijn of haar hoofd niet het refrein van Bob Dylan weerklinken:
Er komen andere tijden?
Want ....
in onze samenleving zitten barsten;
in onze eigen levens zitten barsten, want ook wij zijn niet perfect.
En niet ondanks, maar juist dankzij die barsten - al die onvolkomenheden -
kan er licht binnenkomen in onze levens.
Dichters en dromers,
zoals Cohen en Dylan,
zoals Jezus en Maria
herinneren ons aan momenten van licht
midden
die weerBARSTige werkelijkheid.

 

Dit willen we gedenken en vieren tijdens onze Paasdriedaagse.

Centraal Thema: There is a crack in everything , that's how the light gets in.
(uit het lied van Leonard Cohen: 'Anthem')

Op donderdag 13 april om 20 uur 
Witte Donderdag: één uur van vervulde utopie.

Op vrijdag 14 april om 20 uur:
Goede Vrijdag: utopische verlangens in de knop gebroken.

Op zaterdag 15 april om 18.30 uur:
Paasviering: Eens zullen we weer... EN TOCH!

De vieringen gaan door in: Huis van Clara,  Sinte Annalaan 41,  9300 AALST


Na de paasviering tijd voor een babbel en een drankje.

 

 

18 september 2016

40 def voork400DPI uitnodiging 2.jpg40 def achter400DPI 2uitnodiging.jpg

 

Frank Degruyter  ‘Wijs en een beetje grimmig, verhalen’

Hij studeerde in Brussel regentaat Nederlands en volgde een opleiding Woord aan het conservatorium, waar hij in 1983 afzwaaide. Drie jaar later won hij zijn eerste prijs.

Frank is bezig met theater in de brede zin van het woord. Hij maakt solovoorstellingen en evolueerde van poëzie naar het bewerken van theaterteksten en verhalen. Hij creëert zowel voorstellingen voor jongeren als voor volwassen. Daarnaast geeft hij regelmatig workshops en werkt hij als coach in bibliotheken om mensen in het vertellen en voorlezen van verhalen te begeleiden.

 Al jaren werkt hij samen met het Europees Vertelfestival.

Zijn teksten zijn nooit vrijblijvend en worden telkens gekleurd met fijnzinnige humor die net zo goed doet glim- als grimlachen.

 

Subcategorieën

Copyright 2011 Jebron : Komende activiteiten. Jebron vzw - Waar zoekers thuis zijn
Free Joomla Theme by Hostgator